středa 17. listopadu 2010

17. listopadu 2010

Fotoreport z toho, jak se také dá strávit sváteční den v Praze. Začínám před desátou v Dejvicích na Podbabě. Symbol komunismu, tamější hotel s rudou hvězdou na střeše, nemohu vynechat při svých záběrech.

Akorát přijíždí tramvaj a její vlaječky vpředu mě inspirují k následujícímu kontrastu.


Celá Praha je zahalená, do mlhy, takže podmínky pro focení objektů nejsou zrovna nejříznivjěší. Nasedám do tramvaje a pokračuji směr Hradčanská, odtud pěšky přímo na hrad. Dorážím akorát v době, kdy se mění stráže.


Na Hradčanském náměstí poslouchám Vltavu ve verzi pro dva smyčce, flétnu a harmoniku a fotím dav, který ještě před chvílí byl zaneprázdněn výměnou stráží.


Rachotící motory zaujaly více než Smetanova Vltava. Na Hradčanské náměstí přijíždí kolona vozidel z USA v čele s generálem Pattonem.


Po nafocení pokračuji Nerudovou ulicí přes Jánský Vršek na Malostranské náměstí. Chystám se vystoupat do Kajky, což je bývalá pozorovatelna STB v chrámu Sv. Mikuláše. V mezipatře dostávám obří zařízení, vypadající jako mobilní telefon z roku 1980, na kterém jsou nahrány zvony pražských kostelů, fotím pohledy z věže na Prahu.


Před vstupem do Kajky ještě prohlížím výstavu o praktikách STB a se zájmem sleduji, jakou technikou disponovali soudruzi před 20 a více lety. Kočárek, ve kterém byla dálkově ovládaná kamera, nebo dámská kabelka s fotoaparátem.


Úplně nahoře v pozorovatelně stojí esenbák v zelené uniformě a vítá návštěvníky. Přečíst si můžete Rudé právo, nebo knihu Dějiny KSČ. Z pozorovatelny je krásný výhled do okolí, odtud měli soudruzi opravdu velký přehled.


Nafoceno mám již dost, Praha je dnes plná lidí, zejména cizinců, přecházím přes Karlův most a mizím v metru. Nafoceno mám dost.

1 komentář: